2012. október 2., kedd

Nagybara, Jegricska

 

2012 október 2-án is több mint 20 fokot mérünk a Kárpát-medencei Alföld déli részén. A sok meleg, esőmentes nap következtében a folyók szintje alacsony, a természet még nem mutatja őszies arcát. S ezen nem is csodálkozunk.
A Jegricska folyócska, vagyis a Nagybara – ahogyan Temerinben nevezik, bár történelmi távlatokban az Egres elnevezés is felmerül –, partján csupán a vándormadarak sorakozója, és viselkedése árulkodik arról, hogy itt az ősz.
Csodaszép a vidék.



Néhány képpel illusztráljuk a kora őszi hangulatot. A felvételek Temerin és Zsablya környékén készültek szeptember utolsó napjaiban.
Azért álljon itt néhány adat a Duna Tisza között nyugatról keletre irányuló, dél-bácskai Jegricskáról. Nem kevesebb, mint 65 km hosszú, amennyiben Úrszentivántól/Despotovo számítjuk a folyamát, és Zsablyánál ömlik a Tiszába. Így hosszúsága szerint a 4. bácskai folyam a Krivaja/Kanyarodó, a Csík, és a Mosztonga után.
A Jegricska a XX. század második felében is sokáig a térség legtisztább folyói közé tartozott, ma már ez nem mondható el róla, sőt sokak szerint a XIX. századi rendszabályozással valójában elvesztette folyó jellegét, és a csatornahálózat része lett.
Négy községen halad keresztül: Palánka, Verbász, Temerin és Zsablya. Természeti parkká nyilvánították 2005-ben, 1144,81 hektár felületet ölel fel, aminek jelentős része III. védelmi kategóriába tartozik.
Növényvilágát több mint 80 vízi és mocsári faj alkotja. Több védett, illetve veszélyeztetett faj található, mint például a tündérrózsa, a tőzegpáfrány, a sulyom és a közönséges rence. A Jegricskában 20 halfaj él, közülük 14 őshonos, közöttük jelentősebbek a süllő, a ponty, a csuka, a compó és a harcsa. Majdnem 200 fajta madár él a víz környékén! Közöttük van a fekete nyakú vöcsök, a cigányréce, a nyári lúd, a barna rétihéja, a kékbegy... Külön figyelmet érdemel a vidra jelenléte.

Halastó a Jegricska temerini szakasza mellett

Nem csodás?

Temerinből Óbecse felé haladva közúton nem kerülhetjük meg a folyót

A tokolathoz közeledve keskennyé válik a Jegricska

Zsablyánál a Tiszába ömlik a Jegricska vize

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése