2012. október 26., péntek

Duna parti várak

Huszonegy szerbiai vár közül hét a Dunához kötődik, vagy épp a Duna mellett van. Közülük egy sem élvez kivételes státust, így a péterváradi sem, mégha egyike a legimpozánsabbaknak is az országban, és a bácsin kívül minden bizonnyal a legközelebb áll hozzánk.
A többi, az országhatáron belül északról dél felé haladva: Bács (a Mosztonga folyócska felől közelíthető meg, a Dunához közvetlenül nem kötődik, tehát kivétel), majd Újvidéknél a Pétervárad, a Kalemegdan Belgrádban, az impozáns falairól ismert Szendrő (Smederevo), a Fehértemplom közelében levő, ám a Duna túloldalán fekvő Ráma (Ram), a festői szépségű Galambóc (Golubac), és a legkeletibb, a Fetislam Kladovónál.


Ezeknek a történelmi-kulturális jelentőségű építményeknek két közös tulajdonságuk van: egyfelől restaurálásra szorulnak, másfelől távolról sincsenek kihasználva kulturális, idegenforgalmi célokra.



Pedig mindenképp megfelelnek, vagyis megfelelnének kellő gondoskodás, ráfordítás esetén. Bűn átengedni őket az enyészetnek, és nem viselni gondjukat. A nagyobb figyelemráfordítás alól még a két legjobb állapotban levő: a péterváradi és a belgrádi vár sem kivétel.


Pétervárad/Petrovaradin


Nándorfehérvár - Belgrád/Beograd
Korabeli adatok szerint a Szent István király korában már földvárként létező bácsi várat 1842-ben a bácsi főispán szigorú tiltása mellett sikerült „kivédeni", csak ekkor hagytak fel a környékbeliek a várrom tégláinak elhordásával, de azóta is gazdátlanul pusztulnak a történelmi viharokat látott vár épületrészei. Két ízben végeztek Bács területén régészeti ásatásokat, majd a 2000-es évek elején a Vajdasági Műemlékvédelmi Intézet restaurálta a vár lakótornyát, de más feltárómunkára és felújításra nem került sor.

Bács/Bač vára
Szendrő/Smederevo vára az 1430-as években épült, háromszög alaprajzú, egykor 21 tornya volt. Kis részét felújították, ahol nyáron színházi fesztivált tartanak, más részei azonban elhanyagoltak, nyilván a közelben épített vasút sem használ a többszáz éves épület roncsainak.


Szendrő/Smederevo várának egy része

A Fehértemplom közelében levő Palánk és a rami vár között, vagyis Vajdaság és szűkebb Szerbia között a Dunán közlekedik Európa egyetlen kompja.


Ráma/Ram

A festői szépségű Galambóc várát évtizedek óta átszeli a közúti forgalom, úgy hírlik, ennek az áldatlan állapotnak véget vethet a sikeres uniós pályázat.


Galambóc/Golubac

Sokáig török kézen volt a Kladovo közvetlen közelében levő Fetislam vár. A török eltűnt, de csaknem az egykori erődítmény is.

Fetislam Kladovo bejáratánál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése