2013. február 24., vasárnap

Turia és a kolbász

Hivatalosan is világrekordot értek el szombaton a 29. Turiai Kolbászfesztiválon, ugyanis a leghosszabb kolbászt a világon állítólag évek óta itt készítik, ám a hétvégén a Guinness szakembere aláírásával szentesítette a sajátos rekordot. Az eddigi feljegyzések szerint 3,11 méteres átmérője volt a világrekordot tartó, körbe csavargatott kolbásznak, a turiaiaknak azonban ezúttal sikerült 3,97 méterre növelniük az átmérőt. A szerdától szombatig gyártott hatalmas kolbászt természetes disznóbélbe töltötték, mintegy 2300 kg húst használtak fel hozzá, 100 kg különféle fűszerrel ízesítették, és 2029 méter hosszúra kerekítették. A hivatalos mérés és az utcai felvonultatás után az óriáskolbászt áruba bocsátották, méterét (ami csaknem 1 kilogrammnak felelt meg) 500 dinárért „vesztegették". Mint korábban, idén is hatalmas volt a tolongás körülötte.


A kivételes eredményt Pravin Patel, a Guinness-rekordok intézményének képviselője jelentette be a szombat délben tartott megnyitó ünnepségen, amikor a nagyközönség előtt is bemutatták az idei óriáskolbászt. Patel kijelentette, hogy külön feltételnek számít, hogy természetes állatbélbe töltsék a húst, amit nem vágójószágtól, hanem 250 kg körüli anyakocától nyernek, a fűszerek közül pedig sót, borsot, paprikát és fokhagymát használhatnak fel. Guinness-rekord esetén elengedhetetlen az is, hogy a bélbe töltött hús egyenletes vastagságú legyen, és azt csavarják körbe, szorosan egymáshoz illesztve a szálakat.

Az 1985 óta folyamatosan megszervezett háromnapos fesztiválon valóságos vásári hangulat uralkodott, de disznóvágást is bemutattak, és különféle ügyességi versenyeket szerveztek. Közel száz kiállító állította ki termékeit, a legjobb kolbász készítőjének pedig Ranislav Stankovot kiálltották ki, mivel külön mérték a vágóhidak teljesítményét, a kucorai Supermix plus kolbászát is a legjobbnak nyilvánították.

A rendezvényen szlovákiai, horvátországi, és magyarországi vendégek is jártak: Békéscsabáról, Jánoshalmáról és Orosházáról.


Bárcsak belül is ilyen helyes lenne a helyi közösség otthona, mint kívülről


Nem füst-, hanem gőzfelhő csapódott fel töpörtyűsütés közben


Bácskaiasan öltözött szerbek viszik a szót a kolbászfesztiválon


Vajdaság kormányának anyagi támogatásával utazott idén a Guinness képviselője Turiára (állítólag 8000 euróért), ennek köszönhetően  idén hivatalossá vált a kolbász világrekord


Békéscsabai, jánoshalmi, orosházi vendégek is jártak a fesztiválon, de horvátországi, szlovákiai érdeklődők is. Tiszteletükre szól a zászlódísz, bárcsak a néptánc-felhozatal is többszínű lett volna

Nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, Turia/Turija lakossága a kolbásztól reméli a jövőt. Az immár alig kétezer párszáz lelket számláló falu zöme mezőgazdaságból igyekszik megélni, a kolbász – vallják, de ha nem, akkor is egyértelmű –, a jövőt jelentheti számukra. Ami 29 évvel ezelőtt virtuskodással kezdődött immár komollyá váló üzlet. Hasonló irányban haladnak a csenejiek, akik a biotermesztés zászlaját tűzték ki maguk elé, és ennek szellemében építgetik jövőjüket. Persze sok más próbálkozás van az óriás rántottától a babfesztiválokon át a bor-, a pálinka-, a kocsonya, a töpörtyű-, a tökfesztiválig, ám mintha kevésbé lennének sikeresek a turiaihoz képest. Hogy mivel több ez a turiai? Talán az önbizalom nagyobb, mint másutt. A turiaiak örömmel hangoztatják bácskai szerb akcentusukat, büszkén viselik a bő gatyát, a szokát, a bocskort – persze, csak rendezvényeken –, lehet büszkébben mint elődeik. Ők őseik kultúráját nem csak vállalták, hanem azt mondanám: választották. Ráadásul tényleg büszkék rá. Talán ez (is) kell ahhoz, hogy komolyan vegyék őket?


Szebb napokat is megélt az 1920-as évek végén épült ház 


Turia és Nádalja/Nadalj környékén sok újjáépített tanyát látni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése