2012. szeptember 28., péntek

Jazak


Némi ellenszolgáltatás fejében sokan a forrásról hordják a vizet.
Az ezredforduló táján végezte el a vajdasági kőolajipari vállalat, az időközben orosz kézre játszott Naftagas azokat a döntő furatokat, melyek bebizonyították, hogy a szerémségi Vrdnik (magyar nevén Rednek) melletti jazaki víz kiváló ásványvíz. Azóta sokan rendszeresen fogyasztják ezt a természetes forrásvizet, melyet kisebb-nagyobb pillepalackokban bárhol lehet venni. A jazaki víz olyan ásványi sókat, kalciumot és magnéziumot tartalmaz, melyek a szív és érrendszeri megbetegedések elkerüléséhez járulnak hozzá. A szakemberek sportolóknak, vegetáriánusoknak, a túlsúllyal és magas vérnyomással küszködőknek különösen ajánlják.
Az 1999-ben végzett fizikai, vegyi és mikrobiológiai elemzések eredményei azt bizonyították, hogy a többi ásványvíztől a kalcium és a magnézium ideális aránya (kettő az egyhez) különbözteti meg. A víz fogyasztásával megelőzhetőek az érrendszeri megbetegedések, az alacsony nátriumtartalom pedig kedvezően hat a vérnyomásra.



Az Ürög községhez tartozó, a Fruška gora vagy Tarcal-hegy déli lankáin elhelyezkedő csaknem ezerszáz lelket – közöttük 6 magyar –, számláló település, Jazak nemrég még csak kolostoráról volt ismert. Kevesen tartották számon azt, hogy a kolostor közelében egy forrás van, amelyből – feljegyzések tanulsága szerint –, a víz már a XIX. században is folyamatosan csordogált.
Ezt a vizet a környékbeliek előszeretettel fogyasztották, úgy mindazok, akik a kolostort keresték fel. A jazaki, Gradac néven is emlegetett pravoszláv szentélyt 1736-ban építették a hegy egy igazán szép völgykatlanában. Így a legfiatalabb kolostornak számít a hegy területén. Szakemberek szerint a kolostorokat gyógyforrások, legalábbis forrásvíz közelében építették, ami nem is volt nehéz feladat, mert a Fruška gorán nem kevesebb mint 187 gyógyforrás található. Jellemző volt az egykori ortodox egyházra, hogy ha „kinőttek” egy kolostort, akkor a közelében megépítették az újat. Így a ma is kiváló állapotban levő jazaki kolostortól kb. két kilométerre északra található a Stari Jazak (Ójazak) maradványai.

Alig venni észre a magánkézben levő forrás bejáratát, bár a nedves, kellemes levegő igencsak elárulja, hogy a hegy lankáinál levő forrás közelében járunk

A kolostoroktól dél felé, a lejtőn haladva jutunk el a magánszemélyek részéről is látogatható vízforrásig, amelyet tömegesen keresnek fel az emberek. Ott jártunkkor több autót láttunk parkolva az improvizált megállóhelyen, idősebb férfiak, nők igyekeztek minél több megtöltött flakont, sőt hordót „bementeni” a járgányukba. A bejáratnál őr ül, aki a mennyiségtől függően szabja meg a víz árát.
Délebbre haladva, a falu szívében találjuk magunkat. A hosszú főutcán meglehetősen magas, háromablakos végházak, melyeket fehérre meszelnek tulajdonosaik. Meglepően sok, múltat idéző ház található itt. A modern építészet inkább Rednekre érve válik jellemzővé. Jazakon mintha megállt volna az idő. Ám ez nem baj, épp ezért hangulatos.

Múltat idéző szerémségi házak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése