2014. június 18., szerda

Palics

Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia ismertebb nyaralóhelyei közé tartozott Palics. S ezzel bizonyára keveset mondtam, mert a mintegy hét kilométeres partszakasz mentén épült városka az irodalom szerint mondén nyaralónak és gyógyfürdőnek számított a XIX. és a XX. század fordulóján is.
Tava vonzotta elsősorban a vendégeket, kétségtelen ma is így van. Ám a vendégek elfogytak, a tó partja – noha nagyon szép, gondozott, állandó felújítás alatt áll –, igen gyakran üres. Miért is lenne vonzó, ha egészségügyi okokra hivatkozva tiltják, azaz nem javasolják a fürdőzést? Horgászokat még csak látni, de… Hiába a villák, a csónakázási lehetőség, a kikapcsolódás számos vállfaja, ha a legvonzóbb pont „beteg”. Pedig most is milyen szép!?




Komor Marcell és Jakab Dezső építészek néhány magyar stílusú, sajátos szecessziós építményt ajándékoztak Palicsnak, melyekben a népművészeti hagyományokat tükröző fafaragások domborodnak ki. Palics szimbóluma, a Víztorony a XX. század elején épült, több rendeltetésű épületként: víztorony, a nyaralóhely kapuja és villamosmegálló. Jó ideje villamos sincs errefelé, tehát megváltozott az épület rendeltetése, ám egyre inkább állja a helyét az a nézet, miszerint a torony az egykori gazdag múlt jelképe.
A Vigadó épülete a szecesszió stílusában épült, Palics szecessziós stílusát erősíti a Női fürdő is.

A Víztorony

Korszerű, ízléses panziók, szállodák várják a pihenni vágyókat

A vonzó városkát az iparosodás szerencsére elkerülte, így fürdőhely arculata gyakorlatilag nem sokat változott az utóbbi százhúsz-százharminc évben. A képbe mindenképp beletartoznak a szebbnél-szebb villák, panziók, vendégházak, nyaralók. A Lujza villa, mely az eklektika stílusában épült, valamint a Bagolyvár a svájci típusú villáknak felelnek meg, mindkét építmény tetejét többszínű zsolnai kerámiából készült cserepek ékesítik. A park szívében jellegzetes építményre bukkanhatunk: ez a Nyári Színpad, ahol nyaranta nemzetközi filmfesztivált tartanak. A fesztiváli napokban sok itt a turista, mint más rendezvények alkalmával is. Ami viszont egész évben vonzza a kirándulókat, az nem más, mint az állatkert. Sok iskolás fordul meg. Mindössze 2 eurós belépőjegy ellenében rendezett környezetben, jól gondozott állatok között tölthetnek el néhány órát az ide látogatók.



 
 


Palics központi helye mégis a parkerdő, mely a tó északi partján található, eköré épültek a szállodák, az éttermek, itt van a teniszpálya, a nyári színpad és különféle nappali és éjjeli szórakozási lehetőség. A tó mentén egykor három strand működött, számos vendéglátóhellyel. Ezeknek ma már csak az emléke él elevenen.


A tó és a körülötte élők jövője a víz minőségén múlik. A szakemberek állítása szerint évről-évre jobb a tó vize, ám talány, hogy mikor lesz fürdésre alkalmas.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése