2017. február 19., vasárnap

Újvidék az egykori fényképészek szemével


Nem vitás, a fényképezés a polgárság találmánya, a fotográfusság pedig polgári foglalkozás. Ráadásul izgalmas, a kreativitásnak is tág teret adó munka kezdetektől fogva. A több száz éves múltra visszatekintő tevékenység a XIX. század második felében terjedt el – a polgárság növekvő igényeit kielégítendő –, s ebben Vajdaság sem maradt el. Természetesen a városi környezet – közöttük Újvidék –, volt a legalkalmasabb a fényképészet elterjedésének, ahol gazdag hagyaték maradt az egykori mesterek után. Ennek a hagyatéknak egy töredékét mutatta meg az Újvidéki Városi Múzeum vasárnap, február 12-én záruló kiállítása, mely az 1854-1914 közötti időszakot felölelően válogatott Újvidék fényképészeti műhelyeinek fennmaradt fényképei közül.
Tizennégy egykori műterem hagyatékából állított ki a kiállítás szerzője, Ivana Jovanović-Gudurić, és visszavezet azokba az időkbe, amikor a fényképezkedés egyfajta ünnep volt a családban, amire külön készültek, amiért az emberek a legszebb ruhába öltöztek, a fényképet pedig mintegy kincset, büszkén őrizték és mutogatták. Valamennyi műterem egyébként a város központjában működött, és az onnan kikerült alkotások ma már talán a legközvetlenebb lenyomatai annak a kornak, melyben keletkeztek. A nem ritka esetben mintegy másfél száz éves felvételekről komoly arcok tekintenek ránk, leggyakrabban érzelmi és individuális jegyek nélkül, egyfajta társadalmi státuszt jelképezve, és szociális tablót mutatva az utókornak.

Fénykép egyre több van, fényképészeti műhely pedig egyre kevesebb. Már csak ezért is érdekes volt bepillantást nyerni több egykori újvidéki fényképészeti műhely hagyatékába



Így nézett ki a római katolikus templom a városházával szemben a mai Mária Neve templom helyén

A péterváradi vár alatt hosszú ideig két híd állt, a mai szemnek igen furcsa

Az egykori Rákóczi Ferenc utca a zsinagógával

Leégett a régi templom, majd az alig felépített Mária Neve templom tetőszerkeszete is 1904-ben. Kopper György akkori apát-plébános a tragédia következtében rosszul lett és meghalt. A hívőket megrendítette halálhíre, ám gyors gyűjtésbe fogtak és helyrehozták a megrongálódott templomépületet

A megáradt Duna behatolt a városközpontba is 1876 tavaszán
A kiállítás anyagát gazdagította Ózer Ágnes főmuzeológusnak az egykori Újvidéket megörökítő fotóválogatása. Olyan kivételes és értekes darabokat állított ki, melyek a legrégebbiek a maguk nemében, és olyan képét mutatják a városnak, amilyenre a legöregebbek sem emlékeznek, mert azoknál is öregebbek.

A kiállítás az egykori mestereket hirdető plakátokból is bemutatott néhányat. A mintegy 400 eredeti felvételt begyűjtő kiállítást a Duna utca 29. alatti múzeumban láthattuk.

A felvételeket Ótos András, a Magyar Szó tapasztalt fotoriportere készítette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése