2014. szeptember 6., szombat

Maradtunk még


Átfutottam a napokban a blog eddigi bejegyzésein, és amit eddig észre sem vettem, most hihetetlenül szembeötlött. Az, hogy mennyire lehangoló. Elkeserírő, mennyi érték veszik kárba, az is, mennyire kevesen maradtunk.

Noha igyekeztem nem túlozni, csak azt legyejegyezni, amit látok, most mégis úgy tűnik, nem annyira szomorú a helyzet, mint amilyennek ez a blog mutatja. Merthogy vagyunk még, mozgunk, teszünk, csak arról ezen a helyen nemigen adunk hírt.

Felvételünk az idén Adán megtartott MIRK-en készült, a Bada-házaspár irányította kézimunka- és gyűjtők kiállításán. Nagyon sokan ismerik Johannát és Istvánt a határon túl is, a maguknál fiatalabbaknak még mindig – a 80. életév környékén is – példával járnak elöl kitartásból. Mi is megjelentünk Adán, a 40 éves Rubik-kockát népszerűsítettük a Jó Pajtás gyermeklap színeiben.


 A nyáron például több táborban megfordultunk, a fiatalok ugyanis pénz híján ezt a fajta szórakozást választják maguknak. Nem utaznak távolabbra, egészségesnek mondott környezetekbe, nem ismerkednek a nagyvilággal, hanem itthon barátkoznak, kézműveskednek, ügyeskednek, fejlesztik, kipróbálják magukat. Ez rendben lenne, de nem olcsó mulatság, csupán hozzáférhető. Kishegyes, Bácskossuthfalva, Topolya, Zenta, Temerin, a Ludasi-tó környéke... felkapott helyek a táborozó serdülők számára.
Ugyanakkor jó látni, van itt ifjúság is, mennyi gyerek tanul még magyarul. Ha iskolában találkozunk, akkor sok helyen elvesznek a többségi nemzet tagjai között, vagy meg se szólalnak magyarul, nehogy bántódásuk essen.
Valalhol ott tartunk, hogy vagyunk még ezen a tájon. Úgy látom, elérkezett az idő, amikor még rohamosabban fogyatkozunk majd, mint eddig, mert hihetetlen számban vándorolnak ismét a vajdasági magyarok külföldre, az itt maradottak pedig mind erőteljesebben asszimilálódnak.
Egy temerini hentesboltban például három magyar lány dolgozik, mindhárom szerb vezetéknevet visel. Van egy harminc életév körüli magyar fiatalember is, ő nőtlen. Akkor hogynem fogyatkoznánk?


Temerini lánykák a Falco környezetvédelmi táborban a Jegricska/Nagybara partján


A kishegyesi Kátai-tanyán egész nyáron váltakoznak a különféle tartalmú táborok


Bácskossuthfalván/Moravicán egy hétre sűrítik a különféle jellegű foglalkozásokat, idén több mint 200-an voltak


A játékhoz, önmagunk kipróbálásához nem kell messzire utazni
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése