2015. június 19., péntek

Fehértemplom a virág, a jó bor, és az izgalmas karneválok városa

  A rendezvény egybeesett a farsanggal, a helybeliek mégis szívesen tekintenek erre a dátumra, mint városuk virágkarneváli múltjának első évére. Tiszteletet érdemlő, több mint 160 éves hagyománya van tehát a karneválozásnak ebben a községben, noha sokkal inkább a XX. században vált jellemzővé. Az I. világháború előtt már egyesület szervezte az izmosodó eseményt. Az utcai mulatozással járó felvonulást 1923-tól 1940-ig rendszeresen megtartották, Kun Péter helybeli nyomdász alkalmi újságokat is nyomtatott. A várost 1932-ben idegenforgalmi településsé nyilvánították, noha akkoriban ennek nem volt túl nagy divatja. Fehértemplomot akkoriban is úgy emlegették, mint a virág, a jó bor, és az izgalmas karneválok városát.



A II. világégés után újjáélesztették a karneválozás szokását, és lassan hétnaposra bővítették. Az előkészületek megmozgatják az egész várost. A kulturális rendezvényekkel tarkított sorozat fénypontja a díszes, utcai zárófelvonulás.
Az első írott emlékek szerint 1852-ben már virágos felvonulást tartottak a dél-bánáti Fehértemplomban.

A rendezvény nyitja idén is a fehértemplomi idegenforgalmi idényt. Hagyományosan júniusban tartják a rendezvényt, ezúttal június 22-e és 28-a közötti időpontban. Látványos virágkiállítások, kulturális programok, különféle koncertek követik egymást, de a majorettek felvonulása, a virágköltemények, majd a főszínpad körüli tűzijáték újra felteszi a koronát a városka turisztikai életének bevezetőjére.
 
 
 
 
Sokunk számára a virágkarnevált a debreceni, augusztus 20-ai rendezvény jelenti, még akkor is, ha jóval fiatalabb a fehértemplominál, arról nem szólva, hogy Bánáttól kissé távolabb esik. Debrecenben először 1966-ban szerveztek virágkarnevált, ám úgy látszik akkora szeretettel és hozzáértéssel, hogy világhírnévre tett szert. Mégsem ez az egyetlen, vagy legismertebb virágparádé a világon.
A holland virágkertészet világhírű, és talán nem véletlen, hogy a leglátványosabb virágkompozíciók is itt születnek. A Blomencorsót, ami virágfesztivált jelent, Hollandia és Belgium számos városában ünneplik. A leghíresebb a zunderti virágfesztivál, ahol kizárólag dáliákból készülnek a parádés kocsik. A fesztivált több mint húsz kistelepülés szervezi, és egy-egy falu csupán egyetlen kocsi kiállítását vállalja.
 

A brit Csatorna-szigetek 1902-ben tartotta első virágfesztiválját VII. Edward megkoronázásának napján. Az esemény olyan jól sikerült, hogy a hagyomány a mai napig él. Toowoomba egzotikus elnevezése ellenére Ausztrália második legnagyobb nem-tengerparti városa. Virágkarneváljának múltja 1949-re nyúlik vissza, és eredeti célja az volt, hogy a világháború után egy kis lökést adjon a város gazdaságának. A recept bevált, és napjainkban már tíz álló napig tart a karnevál. A város egyébként nem csak ezekben a napokban borul virágba, az ausztrálok egymás között csak a „kertek városaként” emlegetik a csodaszépen gondozott városkát. Valenciában tartják meg a Batalla de Florest. A bikaviadalokhoz szokott spanyoloknál, egy virágfesztivál sem érhet véget némi harc nélkül. A virágokkal feldíszített kocsikon ifjú hölgyek ülnek teniszütőkkel felszerelkezve, ugyanis a felvonulást követően kitör a háború a nézők, és a kocsin ülők között. A lányok létszámhiányukat a teniszütőkkel próbálják meg ellensúlyozni. Kufstein vára nekünk hírhedt börtönéről maradt nevezetes. Itt raboskodott Wesselényi Miklós, Kazinczy Ferenc, és Rózsa Sándor, a híres betyár is. Ausztriában azonban Kufstein az ország legnagyobb virágfesztiváljáról ismert. A virágos kocsik mellett egy hatszáz méteres virágszőnyeg is várja az idelátogatókat. Bár nem sorolható a hagyományos virágkarneválok közé, mégis az egyik legismertebb virágköltemény Brüsszelben tekinthető meg. A híres tájépítő E. Stautemans 1971-ben több éves előkészítő munka után alkotta meg első virágkölteményét, szinte kizárólag begóniákból. Bár azóta több városban is készült hasonló virágszőnyeg, a brüsszeli főtér virágszőnyege egyedülálló középkori környezetével még nem talált méltó kihívóra.
 

Az illusztrációk a korábbi fehértemplomi virágkarneválokon készültek.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése