2016. december 28., szerda

Megmenekülhet a zsablyai katolikus templom?

A Duna és a Tisza szögében terülő Sajkásvidék többségében szerbek által lakott tájegység Bácskában. A vidék a török időkben betelepített szerb hajósokról, a sajkásokról kapta nevét. Szomorú helyszín ez számunkra: 1944-45-ben a jugoszláv partizánalakulatok három falu: Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságát kollektív bűnössé nyilvánítva kegyetlenül lemészárolt, vagy vagyonától megfosztva elüldözött. Templomaikat és temetőiket lerombolták, beszántották.
Egyedül a zsablyai Havas Boldogasszony római katolikus templom vészelte át a pusztulást, de félő, hogy lassan az idő végez vele.
     
 
 
 
 
 
A római katolikus plébánia ősi, 1805-ben alapították. A templom védszentje: Havas Boldogasszony. Az első templomot 1825-ben, majd az újat 1900-01-ben építették. 1960-ban elvégezték a külső felújítását. A templom méretei: hossza: 43,6 m, szélessége: 16 m, a hajó magassága 14, 5 m, a torony 35 m magas. Két harangja van. Az anyakönyvet 1826-óta vezetik. A plébániát Titelről látják el.
1910-ben 7993 szerb, magyar és német lakosa volt, 2002-ben  a 9598 lakosból 85 magyar nemzetiségű, 88 horvát és 4 német.
 
Egykori üdvözlet Zsablyáról
 
A két templom 2016 decemberében
A templom Zsablya központjában áll, noha hívők és gondoskodás híján évről évre rosszabb állapotban van. Idén februárban a polgárok összefogtak, és közös erővel rendbehozták a templom udvarát és belterét. Húsvétkor szentmisét tartottak, majd a Vajdasági Műemlékvédő Intézet munkatársával megtekintették a helyszínt, ahol az illetékes elmondta, felmérik az állapotát, mert releváns adatok alapján lehet csak pályázni a renováláshoz szükséges anyagiakra. A következő lépés az épület tetőszerkezetének felújítása lesz, hangzott el 2016 márciusában, amikor azt is bejelentették, hogy egyidejűleg a katolikus templom tőszomszédságában levő ortodox templomot is felújítják. Ezt Čedomir Božić Zsablya községi elnöke erősítette meg, mondván: támogatja az újvidéki polgárok csoportjának a helyi pravoszláv és katolikus templom felújítására vonatkozó kezdeményezését.
Megörökítettük, hogy 2016 decemberében Zsablyán milyen állapotban találtuk a két templomot.
 
A felújítás a jelekből ítélve megkezdődött a Szent Miklós nevét viselő ortodox templomon
 
A Havas Boldogasszony katolikus templom felújítása még várat magára, pedig tetőzetén a cserepeket több helyen is kibontotta szél 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése